Публикувно на

Какво правят родителите на успешни деца?

Какво правят родителите на успешни деца?

Чували ли сте за Кохортните изследвания от раждането във Великобритания (British birth cohort studies)? – Аз не бях. Това са най-мащабните медицински и социални проучвания, провеждани през живота на група участници от самото им раждане.

Те включват четири дългосрочни проучвания, първото от тях е най-продължителното непрекъснато изследване от раждането провеждано някога. То проследява живота на близо 14 000 бебета, родени във Великобритания в рамките на една седмица през март 1946 г. Следващото започва през 1958г с още 17 000 бебета, и още през 1970г и отново през 2000г. Сумарно участниците са близо 70 000.

Методи и резултати.

Изследванията включват многократнo събиране на данни относно здравето, богатството, образованието, семейството, родителските грижи, проследяват резултатите и постиженията в по-късния живот на участниците.

Анализирането им довежда до повече от 6000 академични доклада и книги. Те оформят разбирането на учените за проблемите, свързани с развитието на плода, хроничните заболявания, стареенето и смъртта. Допринасят за обществени и политически дебати във Великобритания, засягащи здравеопазване, образователната и социалната система и др. Например резултатите от проучване на работещите майки и ранното развитие на детето са ключов аргумент за увеличаване на отпуска по майчинство.

Журналистката Хелън Пиърсън прекарва пет години в проучване на Кохортните изследвания. Извършва над 150 интервюта с учени и използва науката, за да даде отговор на въпроса как да направим най-доброто, за да бъдат децата ни успешни.

Какво казват 70 години данни за това как да бъдем добри родители?

В своето изказване относно уроците, които получаваме от Кохортните изследвания, Хелън Пиърсън започва с една очаквана зависимост. Ако искате да успеете в живота, опитайте се да не се раждате бедни. Децата, родени в семейства в неравностойно положение е по-вероятно да се справят по-зле в училище, да заемат по-лоши работни места и да печелят по-малко пари. По-вероятно е да са с наднормено тегло, здравословни проблеми и дори да умрат по-рано. Обстоятелствата в ранното ни детство оказват дълбоко влияние върху начина, по който се развива останалата част от живота ни.

За щастие Кохортните изследвания разкриват и друга истина за успеха в живота.

Както знаете, много хора имат труден старт в живота, но все пак се справят много добре и едно от от проучванията се опитва да обясни защо.
Учените сравняват децата, родени в подобни неравностойни обстоятелства и след това ги проследяват през годините. Те започват да открояват кои родителски поведения имат най-положително въздействие, що се касае до насърчаване на успеха и развитието на децата. А добрата новина е, че повечето от тях са изцяло по силите на всеки родител, независимо от материалните му средства.

Да си добър родител е по-лесно, отколкото си мислим.

Става ясно, че родителите наистина имат значение и всъщност доста малки неща, които родителите правят, са свързани с успеха на децата. Пиърсън изброява тези родителски навици и поведения, за които изглежда са свързани с добрите им резултати в живота. Ето какво да правим според изследванията, за да осигурим на децата си добър старт:

  • Разговаряйте и слушайте децата си
  • Показвайте им, че имате амбиции за бъдещето им
  • Бъдете емоционално свързани и показвайте обичта си
  • Научете ги на буквите и цифрите
  • Водете ги на екскурзии и почивки
  • Четете им ежедневно ( и ги насърчавайте да четат за удоволствие)
  • Слагайте ги навреме да спят

Сигурно си мислите, че всички те са очевидни и не е нужно учените да ни ги казват!

И сте прави, но в забързаното ежедневие често ги пропускаме. Представите ни за качествено време са объркани, планираме безброй дейности и преживявания. Междувременно, науката показва, че „качествено време“ просто означава спокойни моменти, в които наистина слушаш и отговаряш на детето си.

Самата Пиърсън признава, че не е обръщала внимание до този момент и след като пише за Кохортните изследвания, тя прави няколко промени в дома си. Всяка вечер говори по 15 минути с децата си за това как е минал денят им. Слуша ги внимателно и показва, че цени това, което правят в училище. Гледа винаги да имат интересна книга за четене под ръка. Не забравя да им казва, че има амбиции за тяхното бъдеще и че те могат да бъдат щастливи и да правят велики неща.

Източници:
1. Wkipedia, “British birth cohort studies”
2. The Guardian, Helen Pearson, “The Life Project: what makes some people happy, healthy and successful – and others not?”, 27 Feb 2016
3. TED talk, Helen Pearson: “Lessons from the longest study on human development” April 2017