Публикувно на

Направи си сам дрехи за кукла – забава и урок по обличане

Направи си сам дрехи за кукла - забава и урок по обличане

Днес ви представяме 2 идеи за дрехи за кукла, които можете да реализирате сами. При това бързо и лесно, от непотребни стари дрешки.

Играта с тях е много занимателна и помага да научите мъниците да се обличат, което както се оказва, не за всяко дете е толкова лесно. Можете да обвържете играта и с темата за сезоните – с това кое облекло за кой сезон е подходящо и защо.

И така, да запрятаме ръкави!

Направи си сам дрехи за кукла - необходими материали

За зелената рокля без ръкави са ви необходими само:

  • Бебешко потниче – възможно най-малък размер
  • Шалче или панделка

Супер елементарно е да я „направите“- потничето просто се облича и на талията се завръзва шалче или панделка. Нарочно оставих самата рокля да е широка, за да е максимално лесна за обличане и събличане. Това я прави чудесна за първи опити на децата по темата и за такива, които изпитват затруднения и искате да им помогнете или да предизвикате интереса им.

За второто облекло ви трябват:

  • Бебешко боди – най-малкото, което намерих
  • Бебешко клинче
  • Плетен чорап

Направи си сам дрехи за кукла - взимане на мерки

Първата стъпка е да вземем мерки, където е необходимо отбелязвах с безопасна игла.

За блузката просто изрязваме долната част на бодито, направих подгав и заших.

При панталончето изрязах крачолите отдолу, отстрани и посредата също, тъй като беше по-дълбоко от нужното. На снимката се виждат местата за рязане – отбелязани са с безопасни. Единствената особеност е една „чупка“, която оформих при рязането на панталона се вижда на следващата снимка.

Шапката представлява просто изрязана горната част на чорапа, с подгъв и зашита, за да не се разплете.

Направи си сам дрехи за кукла - скрояване

Шалчето направих от остатъка от чорапа, който прерязах отстрани, заших най-напред на мястото, където беше изрязана шапката. После прегънах по дължина и заших, така че да бъде двупластово. Идеята ми беше да е по-здраво и да не се развали при закопчаването. От единия край заших копчето, а от другия оформих илик – с шиене няколко пъти около отвора. Исках да има и копче в облеклото, за да може детето да се учи и на закопчаване.

Куклата е от снимките е Кукла майка Lanka Kade и е висока 36см. Дрешките са най-малките, които намерих – около 50ти размер.

Можете да я видите и руса или чернокоса, както и цялото семейство кукли (кукла момиче, момче и татко) в категорията ни с парцалени кукли.

Весели игри!