Публикувно на

Първи стъпки при подреждането на пъзели

Първи стъпки при подреждането на пъзели

Докато подрежда пъзел, детето ви освен да се забавлява прави доста повече. С пъзелите децата подобряват редица свои умения като визуална памет и фина моторика, учат се да взимат самостоятелни решения и да проследяват дадена логика.

За да изберем подходящ пъзел е необходимо да съобразим темата му спрямо интересите на детето. Особено важно е обаче да подберем правилно и сложността на пъзела –  ако е прекалено труден може детето да се откаже да го сглобява.

Пъзели от цели елементи и лесни сортери

В началото самата идея за подреждане на пъзел и вгнездяване може да е малко чужда за детето. Започнете с пъзели от един или малък брой елементи, при които всеки елемент представлява цяла картинка, която трябва да „вгнездим“. Обърнете внимание на това дали са удобни за хващане – за предпочитане са вариантите с дървени дръжки или по-дебели елементи.

На този етап включете и лесни сортери – с минимален брой отвори, така детето ще се упражнява под различна форма и същевременно ще придобие увереност. Практичен вариант са комбинираните сортери с пъзели от две части.

Пъзели от 2 части

След като детето ви е схванало идеята на вгнездяването, логично следва да го запознаете с пъзелите от 2 части. При тях имаме картинка, която е разделена на две, обикновено са по няколко картинки в комплект. Започнете като покажете първо сглобените картинки и играйте в началото с 2 картинки от  по 2 елемента. След това включвайте и останалите от комплекта. Свързване на съответни двойки са и пъзелите от типа Кой къде живее?, Кой с какво се храни? и т.н.

Пъзели от 4 части

Покажете първо сглобено цялото изображение. След това играйте като махнете един от елементите на пъзела и детето трябва просто да го постави на мястото му. После махнете 2 от елементите и оставете на детето си да намери техните места. Накрая опитайте като разбъркате всички части на пъзела.

Пъзели от 6, 9, 12 и повече части

След като започне да се справя само с пъзелите от 4 части, можете да срещнете детето си и с такива от повече части.

Двете най-разпространени тактики за подреждане на пъзел, на които можете да го научите са:

  • Подреждане първо на всички крайни елементи на пъзела
  • Подреждане на секции – подреждаме единият край на пъзела, после следващия и т.н.

Обикновено, когато подреждаме пъзел, ползваме комбинация от двете тактитки, като гледаме и картинка как изглежда сглобен.

Можете да разнообразите игрите си и с кубчета-пъзели.

Няколко хитрини, когато запознавате детето си с пъзелите

  • За сложността на пъзела имат значение и самите изображения – цветовете и колко са детайлни. Когато избирате пъзел обръщайте внимание и на начина, по който „са разрязани частите“ – дали са прекалено „раздвижени“, дали формата на целият пъзел е правоъгълна
  • Прибирайте за известно време и редувайте пъзелите, които предлагате – така че да не омръзнат на детето
  • Проявете търпение – детето ви може да не се научи за един ден. Поздравявайте го, когато напредва, дори и да не е с темпото, което си представяте
  • При всеки етап наблюдавайте кога е настъпил моментът да оставите детето да подрежда само