Публикувно на

Ролевите игри са полезни за развитието на децата

Ролеви игри ползи

Малко след 1-вата си годинка децата започват да играят лесни ролеви игри. Сигурно сте забелязали, че детето ви се прави, че говори по телефона или че „кара“ колата ви. Освен супер забавни, ролевите игри са и много полезни и необходими за пълноценното развитие на децата.

Други примери за ролеви игри включват разиграване на ежедневни ситуации като пазаруване и готвене или хранене на бебето-кукла. Могат да включват и различни занимания и професии – игра на полицаи, шофьори, фризьор и др. А понякога са и съвсем вълшебни с участници като супер-герои, принцеси, дракони и динозаври.

Сложността на ролевите игри расте с детето и понякога стига до разиграване на цели сюжети, с диалози и неочаквани обрати.

За децата е добре да играят различни роли в игрите си, ето поне 5 важни причини:

1.Ролевите игри развиват въображението и креативността
При този вид игри няма правила и децата са свободни да ползват въображението си. Колкото по-често се случва това, толкова по-креативно ще бъде детето Ви. Подобно на много други умения, креативността също се упражнява и развива.
2. Подобряват езиковите способности
Когато са съвсем малки, децата не си говорят много помежду си, макар че всъщност вече могат да говорят. Ролевите игри са естесвен и забавен начин те да тренират езиковите си способности. Това включва освен самия изговор, подбора на думи и правилното им използване.
3. Чудесни са за емоционалното развитие и за общуването на детето
Преструвайки се на някой друг, детето се научава да гледа света от различната гледна точка. Децата се научават да разбират определени емоционални ситуации, проявяват симпатия и съчувствие. Тъй като обикновено тези игри са групови, децата попадат и в различни социални ситуации и се учат да си сътрудничат. Играейки на този тип игри, детето може да преодолее даден страх или срам.
4. Развиват мисленето и умението за взимане на решения
Ролевата игра позволява на децата сами да измислят условията и темите. Тя е с отворен край и цялото й развитие са в ръцете на децата. Те сами решават на какво и как да играят, с какви предмети и решават даден проблем, който може да възникне. А това са умения, които ще са им необходими и по-нататък в живота.
5. Полезни са и за двигателното развитие на децата
В много случаи, въображаемите игри включват бягане, скачане, каране на някакво превозно средство или катерене. Докато гонят престъпник, преобличат куклата си или плащат въображаемата си сметка, децата тренират физическите си умения, фината и груба моторика.

Ние като родители, можем да стимулираме децата си да играят ролеви игри по няколко начина:

  • Да се включим в забавата – да говорим заедно по телефона или да сме продавачи в магазина. За да е още по-веселосе вдетенете се и вие! Говорете с променен глас или се направете на изплашени, пийнете чай или позволете да ви излекуват пръста;
  • Подбирайте играчки, подходящи за този тип игра – изборът и ситуациите са много. От кукла, на която й се спи до детска кухня, очаквяща своя главен готвач. Игри с колички, фигурки на животни, различни комплекти за чай или с инструменти;
  • Да насочим играта в дадена тема – като например частите от тялото, плодовете и зеленчуците, посоките на движение (ляво-дясно, напред-назад). Можем също да опитаме да разясним дадена ситуация на детето– като например защо тате ходи на работа, коя храна е полезна или какво представлява ходенето на фризьор;

Както и да изберете да играете, със сигурност ще се забавлявате много с ролевите игри. А с тях децата растат щастливи, умни и уверени!